Kyynpurema koiralla

Kyyn myrkky koostuu yli 20 aktiivisesta aineesta, joilla on elimistöön erilaisia vaikutuksia. Myrkky vaikuttaa pääasiassa verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään. Myrkky aiheuttaa myös kudostuhoa ja voi lisäksi suoraan vaikuttaa haitallisesti maksaan, munuaisiin ja ruuansulatuskanavaan. Noin kolmasosa kyykäärmeen puremista on myrkyttömiä.

Myrkyn maksimiteho koiran elimistössä saavutetaan n. kahden tunnin kuluttua puremasta. Kyynpureman oireita alkuvaiheessa ovat paikallisen turvotuksen, punoituksen ja kivun lisäksi heikotus ja voimattomuus ( hypovoleminen shokki). Myöhemmin voi seurata erilaisia elinvaurioita. Kyynpureman aiheuttama kuolleisuus koirilla on n. 4 %. Useimmiten kuolema on aiheutunut akuutista munuaisviasta tai hengityselinten toiminnan pettämisestä.

Kyynpureman ensihoidossa on tärkeintä lepo; koiraa ei saa liikuttaa. Koira tulee toimittaa aina eläinlääkärin hoitoon. Nykyisten hoitosuositusten mukaan kyynpurema hoidetaan nesteytyksellä, opioidi-kipulääkkeillä ja tarvittaessa antibiootilla. Vastamyrkyn käyttöä rajoittaa erittäin korkea hinta ja saatavuus. Elinvauriot hoidetaan oireenmukaisesti. Tulehduskipulääkkeitä ei tule antaa.

Kortisonin käytöstä kyynpureman hoidossa on viimeaikoina ollut paljon keskustelua. Kortisonin tehoa pureman hoidossa ei ole tieteellisesti todistettu. Kortisonia on perinteisesti käytetty lievittämään turvotusta ja mahdollisia allergisia reaktioita. Kortisoni voi pahentaa myrkyn aiheuttamia elinvaurioita.

Kyypakkauksen (r) (hydrokosrtisoni) anto ei missään tapauksessa saa korvata eläinlääkärin antamaa hoitoa eikä riitä ainoana hoitona. Jos kortisonia käytetään, suositellaan sitä annettavaksi vain kerta-annoksena. Ampiaisenpistoihin ja yliherkkyysreaktioiden hoitoon kortisonia voi käyttää.

Lähteet: Kyynpureman hoito koiralla; Piia Kaminen; Tabu 2/2008

Koiran käärmeenpurema; Johanna Miemois ; Suomen eläinlääkärilehti 4/2008

Comments are closed.